Medical Taping©

Tape herstelt pijnlijke spieren

De basis van het Medical Taping Concept ontstond in de jaren zeventig in Japan en Korea. Daar vonden ze toen al dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of te herstellen.

Spieren zijn niet alleen nodig voor beweging maar ze hebben ook invloed op bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat een scala van klachten en aandoeningen geven. Voortbouwend op deze gedachte, zijn  diverse elastische tapesoorten en tapetechnieken ontwikkeld die de spieren in hun functie ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken.

Elastisch

De gebruikte Medical Tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid. Afhankelijk van de gebruikte tapetechniek kan de tape de spier ontspannen of juist activeren.

Toch conventionele tape?

Conventionele sporttape beperkt de bewegingsmogelijkheden. Nadeel is ook dat ze de bloedcirculatie en de lymfeafvoer beperken en daardoor herstel vertragen.

Ondersteunende werking

In het Medical Taping Concept ondersteunt CureTape de weefsels, terwijl de bewegingsvrijheid behouden blijft. CureTape helpt het lichaam bij wat het onder optimale omstandigheden zelf zou doen. De liftende werking zorgt dat de bloedcirculatie en de lymfeafvoer in de huid verbeteren.

Mogelijke effecten van medical taping:

 • spierfunctie verbeteren door tonusregulatie en activatie,
 • belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer opheffen,
 • pijndemping,
 • ondersteunen gewrichtsfunctie, door stimuleren van proprioceptie,
 • correcties van de bewegingsrichtingen,
 • vergroten van de stabiliteit,
 • neuro-reflectoire beïnvloeding.

Klachten die met medical tape te behandelen zijn:

 • blessures (nabehandeling),
 • spier- en peesklachten,
 • ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook haematomen),
 • afwijkende gewrichtsstand of slechte houding,
 • klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog).

Hooikoortstape

Een veelvoorkomende klacht buiten het bewegingsapparaat die ook met medical tape te behandelen is, is hooikoorts. Dit is een allergische reactie op pollen van bomen, grassen en struiken. Het komt veel voor, ca 20% van de Nederlanders heeft er last van.

De werking van de tape, die op de rug geplakt moet worden, kan op 2 manieren verklaard worden. Enerzijds is er een segmentale verklaring: de zenuwen die naar de longen gaan worden beïnvloedt door de tape, de allergische reactie wordt geremd. Anderzijds is er een mechanische verklaring: het bindweefsel (fascia) rond de longen komt tot rust door de tape, wat weer een positieve invloed heeft op het immuunsysteem.
Uit een pilotstudie is gebleken dat bij 84% van de hooikoortspatiënten de klachten na toepassing van de tape afnamen.

Kijk voor zeer uitgebreide informatie over hooikoortstape op: http://www.fysiotape.nl/hooikoorts