Fysiotherapie knie

Knieklachten gooien in veel situaties roet in het eten. Lopen, rennen of sportieve activiteiten zijn vaak onmogelijk met een pijnlijke knie. Bijna iedereen krijgt in zijn leven wel eens te maken met knieproblemen. De klachten kunnen zowel acuut (bijvoorbeeld door overbelasting bij sport) als gedurende een langere periode ontstaan. De meest voorkomende knieklachten zijn pijn, stijfheid, instabiliteit en/of zwelling. Fysiotherapie voor de knie kan helpen deze klachten te verminderen. 

Verschillende knieklachten

De meeste knieklachten ontstaan tijdens overbelasting bij het sporten en bij senioren. Bij overbelasting is er vaak letsel aan de meniscus, kruisbanden, spieren of pezen. Bij senioren ontstaan knieklachten meestal door slijtage van het kniegewricht. Dit kan komen door de afname van kraakbeen en leiden tot artrose. 

Letsel aan de meniscus

Een meniscus is een schijf van kraakbeen, die in het gewricht tussen het bovenbeen en onderbeen ligt. In beide knieën zitten er 2: een binnenste- en buitenste meniscus. Deze zorgen voor drukverdeling, schokdemping en houden de knie in de juiste stand. Een acuut meniscusletsel (scheur) ontstaat meestal bij een draaibeweging van de knie, waarbij de voet vast op de grond staat. Klachten die kunnen optreden zijn: pijn, zwelling, beperkte mobiliteit en/of slotklachten. Bij ernstige klachten kan het losgescheurde deel van de meniscus operatief verwijderd worden. Op tijd starten met fysiotherapie voor de knie kan een operatie soms voorkomen.

Kruisbandletsel

Binnenin de knie zitten 2 kruisbanden: de voorste en achterste kruisband. Ze spelen een belangrijke rol bij het stabiliseren van de knie in de voor/achterwaartse richting. Letsel aan een kruisband ontstaat vaak door verdraaiing of overstrekking van de knie, een verkeerde landing na een sprong of bij een ongeluk. Vaak voelt de patiënt iets “knappen” in de knie. Er is meteen veel pijn, er ontstaat vrij snel zwelling en de knie voelt erg instabiel. Vaak is kruisbandletsel in combinatie met meniscus- of kraakbeenbeschadiging. Bij jonge, sportieve patiënten wordt er vaak een reconstructie uitgevoerd. Ook is het mogelijk om met fysiotherapie (spierkracht- en stabiliteitstraining) de knie weer stabiel te krijgen, zonder operatie. Het totale revalidatietraject duurt in beide gevallen ongeveer een jaar.

Spier/peesletsel

Rond het kniegewricht zitten een aantal belangrijke spieren die ervoor zorgen dat de knie strekt, buigt en zijwaarts laat bewegen. Een van die spieren is de hamstring. Bij acute overbelasting kan een verrekking of scheur voorkomen. Hamstringblessures komen bijvoorbeeld vaak voor bij voetballers. 

Daarnaast kunnen deze knieklachten ook langzaam ontstaan als gevolg van overbelasting. In beide gevallen is het goed om een fysiotherapeut direct de knie te laten behandelen, om erger te voorkomen. 

De fysiobehandeling van knieklachten

U wilt natuurlijk niet dat knieklachten uw dagelijkse activiteiten belemmeren. Of dat deze mogelijk ergere slijtage of schade aanrichten. Voordat uw knie met fysiotherapie wordt behandeld, is het eerst belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Gaat het bijvoorbeeld om acute knieklachten zoals een scheur in de meniscus of is er sprake van slijtage? 

Afhankelijk van de uitkomst hiervan wordt er een behandelplan gemaakt door de fysiotherapie. Ieder behandelplan is namelijk maatwerk. 

De behandeling kan bestaan uit:

✓ Mobilisaties
✓ Manuele therapie
✓ Triggerpoint-therapie / dry needling
✓ Oefentherapie / fysiofitness
✓ Massage
✓ Adviezen en oefeningen die u thuis kunt uitvoeren

Kosten van fysiotherapie knieklachten

Voor een fysiotherapiebehandeling rekenen we 38 euro en voor manuele therapie 47 euro. Deze tarieven worden vergoed door uw zorgverzekering, mits opgenomen in uw pakket. Houd er daarom aan het einde van het jaar rekening mee om dit eventueel toe te voegen aan uw zorgpakket voor het jaar erna. Bekijk hier alle tarieven.

Fysiotherapie knieklachten door van Weering

Laat uw dagelijkse en sportieve activiteiten niet lijden onder onder uw knieklachten en bezoek onze praktijk in Groningen. Een fysiotherapie-traject voor knieklachten gaat als volgt in z’n werk:

  1. Voorafgaand aan de behandeling zal een van de fysiotherapeuten een intake met u doorlopen.
  2. Daarmee krijgen we een duidelijk beeld van de klachten en hoe deze zijn ontstaan.
  3. Daarna zal er een lichamelijk onderzoek volgen om te kijken welke stoornissen er zijn. Bijvoorbeeld een verminderde spierfunctie of een slechte houding. 
  4. Als het onderzoek is afgerond wordt er samen met u een behandelplan opgesteld.

Voorkomen is beter dan genezen. Onze fysiotherapeuten behandelen niet alleen uw knieklachten, maar geven ook preventieve tips, adviezen en oefeningen op maat mee om de pijn te verlichten. In onze praktijk in Groningen is een oefenzaal aanwezig waar gericht getraind kan worden. Deze persoonlijke aanpak, onze specialismen en ervaring maakt Personal Fysio Fit Van Weering dé praktijk voor fysiotherapie in Groningen.

Daarom kiest u voor Fysiotherapie van Weering:

✓ BIG-geregistreerd 
✓ Aangesloten bij KNGF
✓ Geschikt voor het verminderen van schouderklachten, rugklachten, nekklachten, bekkenklachten en knieklachten
✓ Breed aanbod aan therapieën, aangesloten op uw behandelplan 
✓ Inclusief vrije trainingszaal 
✓ Een mensgerichte behandeling
✓ Onze patiënten beoordelen ons met een 8.5 (uit 10) of hoger

Plan een intakegesprek

Laat hier uw gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met u op voor het maken van een intakegesprek.

Openingstijden

Maandag: 08.00 – 17.30
Dinsdag: 08.00 – 18.00
Woensdag: 08.00 – 20.00
Donderdag: 08.00 – 17.30
Vrijdag: 08.00 – 17.30