NSA / Stenvers-therapie

Wat is NSA?

NSA is een effectieve behandeling voor schouderklachten en staat voor Nek-, Schouder- en Armklachten. De NSA-methode is ontwikkeld door Dr. J.D. Stenvers. NSA-therapie is primair gericht op het (pijnvrij) mobiliseren van het schouderblad (scapula). Daarnaast is er aandacht voor de mobiliteit van de wervelkolom, het sleutelbeen en het schoudergewricht zelf. Ook worden de betrokken schouder- en nekspieren onderzocht en behandeld. Bovendien vergroot een oefenprogramma de belastbaarheid van het schoudergewricht.

Herstel van de normale beweeglijkheid

De oorzaak van schouderklachten is vaak een verkeerde manier van bewegen, meestal gaat dit onbewust. De NSA-methode richt zich op het herstellen van de normale beweeglijkheid van het schouderblad, schoudergewricht, sleutelbeen en nek. Dr. Stenvers ontwikkelde een effectieve en pijnvrije mobiliserende techniek voor het schouderblad. Hierbij ligt de patiënt op de zij en wordt het schouderblad t.o.v. de bovenarm bewogen door de therapeut. Naast de gewrichten kunnen de nek- en schouderspieren ook een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van schouderklachten. Onderzocht wordt welke spieren pijn veroorzaken en welke te zwak zijn. Hiervoor zal een oefenprogramma ontwikkeld worden met oefeningen voor thuis of in de oefenzaal.

Voorbeelden van klachten die met de NSA-methode behandeld kunnen worden:

  • Frozen shoulder (vastzittende schouder)
  • Tendinitis (peesontsteking) of bursitis (slijmbeursontsteking) bij slecht bewegende schouder en nek
  • Instabiele schouder (uit de kom schieten)
  • Overbelastingsklachten van spieren in schouder en arm (RSI)

NSA opleiding

Twee fysiotherapeuten binnen onze praktijk voor fysiotherapie volgden de NSA-opleiding volgens de methode van Dr. J.D. Stenvers. Inmiddels hebben zij jarenlange ervaring in het toepassen van de NSA-therapie. Zij zijn dus gespecialiseerd in de behandeling van nek-, schouder- en armklachten. Daarnaast is de praktijk aangesloten bij het Schoudernet Noord, een werkgroep van fysiotherapeuten en orthopeden uit Noord-Nederland.

Heeft u last van schouderklachten en denkt u dat de NSA-therapeut u zou kunnen helpen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, of maak online een afspraak.