Bekkentherapie

Bekkenpijn: oorzaken en klachten

Bekkenpijn komt veel voor. De klachten zijn het gevolg van een systeem dat uit balans is geraakt. Dit systeem omvat botten  (bekken, heiligbeen, onderste rugwervels, stuit), gewrichten (schaambeen en de beide SI- gewrichten), het zenuwstelsel en de spieren van het bekken en lage rug.

Een van de kenmerken van bekkenpijn is de zogenaamde startpijn: pijn die optreedt aan het begin van een beweging. Deze pijn kan zich uiten in onderrug, billen, schaambeen, stuit, buik, bovenbenen en liezen. In meer zeldzame gevallen kan de pijn tot zelfs aan de nek worden gevoeld.

Overbelasting, een verkeerde (werk)houding of een verkeerde manier van bewegen (compensatie) zijn mogelijke oorzaken van bekkenpijn. Eveneens hebben zwangere vrouwen risico om bekkenklachten te ontwikkelen.

Een specifieke vorm van bekkenpijn is coccygodynie: stuitpijn. Mensen met coccygodynie hebben lokale pijn t.h.v. de stuit tijdens het zitten en/of fietsen, na lang staan of wandelen. Mogelijke oorzaken van coccygodynie zijn een val, een verkeerde zithouding of een bevalling.

Bekkenklachten tijdens of na de  zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zorgen de zwangerschapshormonen ervoor dat het bekken wordt voorbereid op de bevalling. Het geboortekanaal wordt vergroot, waarbij gewrichtsbanden losser en slapper worden, en het bindweefsel en de spieren soepeler. Deze verzachting van het systeem zorgt voor een functionele bekkeninstabiliteit (dit gebeurt bij elke zwangere), waarbij disbalans bekkenpijn veroorzaakt. De spieren rondom het bekken proberen de instabiliteit te compenseren en worden zo meer belast. Een goede houding en voldoende beweging zijn daarom van groot belang om de gewrichten niet nog verder uit balans te brengen.

Na de bevalling zijn de klachten niet altijd direct over. Stress, overbelasting, menstruatie en vermoeidheid kunnen de klachten tijdelijk verergeren. Een volgende zwangerschap zorgt niet altijd voor een herhaling van de klachten (of extra klachten). Van groot belang is dat je vanaf het begin bewust bent van het handhaven van de balans in het bekken. Niemand kan voorspellen of je meer of minder klachten zult krijgen, elke zwangerschap is anders.

Na de zwangerschap kan er ook een diastase ontstaan, dit is een vergrote ruimte tussen de linker en rechter helft van je rechte buikspieren. Vaak herstelt dit vanzelf, maar soms helaas ook niet. Dit kan allerlei klachten veroorzaken zoals lage rug- of bekkenklachten, instabiliteit in de romp of darm/bekkenbodemklachten.

Wat te doen bij bekkenklachten?

Probeer bij bekkenpijn een evenwicht te vinden tussen rust en activiteit. Beweging is nodig om de spieren sterk te houden en zo de instabiliteit op te vangen. De rust zorgt ervoor dat banden gespaard worden, spieren kunnen herstellen en de klachten zullen niet verergeren. Blijf daarom bij pijn vooral bewegen, waarbij je soms rustpauzes neemt. De pijn vermijden door verkramping of het opzoeken van een pijnvrije (onnatuurlijke) houding heeft uiteindelijk een averechts effect. Zwangerschap vergt veel van je lichaam en daarom dien je er goed naar te luisteren, ook op het werk. Kies daarom een houding waar jij je het prettigst bij voelt.

De behandeling bij bekkenklachten

Soms is het aanpassen van je houding en belasting alleen niet voldoende en heb je hulp nodig in de vorm van fysiotherapie, oefentherapie Cesar / Mensendieck of een manueel therapeut gespecialiseerd in bekkenklachten. In onze praktijk kunnen we jou met gerichte therapie behandelen om de klachten te verminderen. Bij coccygodynie kan een uitwendige correctietechniek worden toegepast. Daarnaast geven we je thuisoefeningen en adviezen mee om een nog beter resultaat te behalen. Zo komt niet alleen je bekken weer in balans maar ook jijzelf.

Bij een diastase krijg je gerichte tips en oefeningen om je buikspieren op de juiste manier te belasten en sterker te maken. Hier zal een geleidelijke opbouw in zitten.

Heb je nog vragen over bekkenklachten of de behandeling, aarzel dan niet om contact op te nemen, ons team van specialisten staat voor je klaar.

Voor het behandelen bekkenbodemklachten (b.v. incontinentieklachten, obstipatie, verzakkingen, seksuele klachten) verwijzen we je naar een master bekkenfysiotherapeut. Zij zijn bevoegd om inwendig onderzoek te doen en waar nodig ook inwendig te behandelen.