Fysiotherapie rugklachten

Rugklachten zorgen voor veel belemmeringen in het dagelijks leven. Sporten, lopen, zitten en zelfs liggen kunnen een uitdaging zijn met een pijnlijke rug. Veel mensen hebben last van rugklachten, met name in de lage rug als gevolg van te veel zitten, een slechte werkhouding of stress. Blijf niet rondlopen met deze pijn maar laat de pijn verminderen met fysiotherapie voor rugklachten. 

Verschillende rugklachten

Vaak zijn rugklachten a-specifiek. Dat betekent dat er op scans of röntgenfoto’s niets te zien is wat de klachten veroorzaakt. 60-90% van de totale wereldbevolking krijgt wel een keer te maken met aspecifieke rugklachten. Deze aspecifieke rugklachten ontstaan na overbelasting of een verkeerde houding. Deze klachten gaan vaak vanzelf over maar fysiotherapie voor rugklachten kan het proces wel versnellen. 

Daarnaast zijn er ook een aantal specifieke rugklachten met een duidelijke oorzaak. Hernia, spit, ischias, scoliose en artrose zijn hiervan voorbeelden. 

Hernia

In de ruggenwervel zitten tussen de wervels soepele schijven die we de tussenwervelschijven noemen. Een hernia is een breuk of uitpuiling van deze tussenwervels. Vaak gaan deze uitpuilingen op zenuwen drukken waardoor dit klachten geeft zoals pijn in een bil of been. Bij een hernia is het belangrijk om veel te blijven bewegen en naar een fysiotherapeut te gaan voor ondersteuning van het herstelproces. Bij 3 van de 4 mensen gaan herniaklachten namelijk weer over zonder operatie. 

Spit

Spit is een actie en scherpe pijn. Vaak wordt het omschreven als ‘het schiet in de rug. Dit ontstaat doordat er niet goed meer wordt samengewerkt met de gewrichtsketen van de lage rug. Een overbelaste rug, landurig verkeerd bewegen, stress of een slechte lichamelijke conditie kunnen oorzaken van spit zijn. 

Ischias

De ischiaszenuw is de langste zenuw door het lichaam. Deze loopt vanaf de lage rug via de achterkant van het bovenbeen tot de voet. Ischias is een zenuwpijn en ontstaat door druk erop. Bijvoorbeeld door een verkeerde lichaamshouding of zwangerschap. De meeste klachten zijn voelbaar in de rug, benen en billen. Vaak houden klachten maximaal 6 weken aan en vindt er natuurlijk herstel plaats. Een fysiotherapeut kan oefeningen meegeven en behandelingen uitvoeren om de pijn te verlichten. Wacht niet met het bezoeken van een fysiotherapeut, want Ischias-klachten kunnen chronisch worden. 

Scoliose

Scoliose is een verkromming in de ruggenwervel. Dit kan in C-vorm zijn (een bocht in de wervel) of S-Vorm (twee kanten vergroeid). Het kan zorgen voor verschil in beenlengte, gekantelde bekken, uitstralende pijn naar de benen, pijn in de lage rug en verhoogde spierspanning. Onze fysiotherapeuten kunnen de rugklachten verminderen met bepaalde oefeningen en bijvoorbeeld het aanmeten van zooltjes. Wanneer u last heeft van rugklachten door scoliose is het belangrijk een fysiotherapeut te bezoeken: naast het verlicht van de pijnklachten kan verdere verkromming worden tegengegaan.  

Artrose

Artrose komt vaak voor bij oudere mensen. Kraakbeen vermindert waardoor gewrichten pijnlijker worden. Dit kan voorkomen tussen de ruggenwervels maar ook op andere plekken in het lichaams zoals nek, schouders, heupen, handen en knieën. Het is belangrijk om bij artrose te blijven bewegen, zonder dat de gewrichten overbelast raken. Met de juiste behandeling vermindert de pijn en neemt de beweeglijkheid toe.

De fysiobehandeling van rugklachten

U wilt natuurlijk niet dat rugklachten uw dagelijkse activiteiten belemmeren. Of dat deze mogelijk ergere slijtage of blijvende schade aanrichten. Voordat uw gu met fysiotherapie wordt behandeld, is het eerst belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Gaat het bijvoorbeeld om aspecifieke rugklachten of ligt er een onderliggende oorzaak zoals Ischias, scoliose of hernia?

Afhankelijk van de uitkomst hiervan wordt er een behandelplan gemaakt door de fysiotherapie. Ieder behandelplan is namelijk maatwerk. 

De behandeling kan bestaan uit:

✓ Mobilisaties
✓ Manuele therapie
✓ Triggerpoint-therapie / dry needling
✓ Oefentherapie / fysiofitness
✓ Massage
✓ Adviezen en oefeningen die u thuis kunt uitvoeren

Kosten van fysiotherapie rugklachten

Voor een fysiotherapiebehandeling rekenen we 38 euro en voor manuele therapie 47 euro. Deze tarieven worden vergoed door uw zorgverzekering, mits opgenomen in uw pakket. Houd er daarom aan het einde van het jaar rekening mee om dit eventueel toe te voegen aan uw zorgpakket voor het jaar erna. Bekijk hier alle tarieven.

Fysiotherapie rugklachten door van Weering

Laat uw dagelijkse en sportieve activiteiten niet lijden onder onder uw rugklachten en bezoek onze praktijk in Groningen. Een fysiotherapie-traject voor uw rug gaat als volgt in z’n werk:

  1. Voorafgaand aan de behandeling zal een van de fysiotherapeuten een intake met u doorlopen.
  2. Daarmee krijgen we een duidelijk beeld van de klachten en hoe deze zijn ontstaan.
  3. Daarna zal er een lichamelijk onderzoek volgen om te kijken welke stoornissen er zijn. Bijvoorbeeld een verminderde spierfunctie of een slechte houding. 
  4. Als het onderzoek is afgerond wordt er samen met u een behandelplan opgesteld.

Voorkomen is beter dan genezen. Onze fysiotherapeuten behandelen niet alleen uw rugklachten, maar geven ook preventieve tips, adviezen en oefeningen op maat mee om de pijn te verlichten. In onze praktijk in Groningen is een oefenzaal aanwezig waar gericht getraind kan worden. Deze persoonlijke aanpak, onze specialismen en ervaring maakt Personal Fysio Fit Van Weering dé praktijk voor fysiotherapie in Groningen.

Daarom kiest u voor Fysiotherapie van Weering:

✓ BIG-geregistreerd 
✓ Aangesloten bij KNGF
✓ Geschikt voor het verminderen van schouderklachten, rugklachten, nekklachten, bekkenklachten en knieklachten
✓ Breed aanbod aan therapieën, aangesloten op uw behandelplan 
✓ Inclusief vrije trainingszaal 
✓ Een mensgerichte behandeling
✓ Onze patiënten beoordelen ons met een 8.5 (uit 10) of hoger

Plan een intakegesprek

Laat hier uw gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met u op voor het maken van een intakegesprek.

Openingstijden

Maandag: 08.00 – 17.30
Dinsdag: 08.00 – 18.00
Woensdag: 08.00 – 20.00
Donderdag: 08.00 – 17.30
Vrijdag: 08.00 – 17.30